Program Cybernate Slate Merdeka

29 August 2021 | Berita Semasa

Program Cybernate Slate Merdeka merupakan Program yang dijalankan secara ‘Live’ yang diadakan di Facebook Page Pusat Internet Felda Gunung Bongsu. Program ini berlangsung secara atas talian sejajar dengan apa yang telah diistiharkan oleh kerajaan Malaysia demi mengekang pendamik Covid-19. Tujuan program ini adalah untuk Merealisasikan impian dan harapan negara untuk melestarikan dunia digital kepada penduduk setempat agar dapat seiring dengan teknologi terkini. Program ini berlangsung dari 6 August 2021 sehingga 28 August 2021.

      Antara aktiviti yang telah dijalankan adalah, pertandingan online Kahoot mingguan secara live di platform Zoom meeting software , mewarna terbuka secara LIVE mengunakan palform Zoom meeting software, silang kata online, jigsaw puzzle, DIY : video kreatif bahan terbuang, Pertandingan video Patriotik, pertandingan karaoke online yang bertemakan kemerdekaan , Foto kreatif merdeka, Pertandingan speedtyping yang mana menguji kepantasan dan ketepatan menaip para peserta , Pertandingan Gubahan Bunga Merdeka,pertandingan Skribblo.io dan juga pertandingan photo cilik. selain itu, terdapat juga kelas pembelajaran kesedaran  atas talian dan sesi live KDB bersama warganet.

      Alhamdulillah program yang dijalankan berlangsung seperti yang dirancangkan. Program ini juga mendapat sambutan tontonan secara langsung sebanyak 1,002 penyertaan atas talian. Program yang dijalankan turut mendapat sambungan dan maklum balas positif dari pihak warganet dan akan diteruskan pada masa akan datang dengan aktiviti yang lebih menarik.